Översikt

Ledningskollen lagrar inte ledningsägarens nät. Det lagras enbart hos ledningsägaren själv. Istället omvandlas ledningsägarens nätutsträckning till kilometerrutor, ett intresseområde. Det är dessa områden som sparas i Ledningskollen.

Ledningsägarens nät förvandlas till kilometerrutor i Ledningskollen
Ledningsägarens nät förvandlas till kilometerrutor i Ledningskollen.

Grävaren markerar direkt i Ledningskollens karta var arbetet är tänkt att ske. Om arbetet berör en kilometerruta där någon ledningsägare finns, kommer frågan att skickas till denne. Den berörde ledningsägaren lämnar sedan svar direkt till grävaren, precis som idag.

En kilometerruta är ett relativt grovt mått på ett ledningsnäts utsträckning. Ledningskollen genererar därför frågor till ledningsägarna, även om ledningen ligger på stort avstånd från grävningsområdet.

Varför en ledningsägarmodul?

Statistik från Ledningskollen i Uppsala län visar på att cirka hälften av alla ärenden som inkommer till ledningsägarna besvaras med att de inte är berörda av grävningen. Det finns därmed ett behov av att kunna göra en analys med större precision. Syftet är att automatiskt kunna avgöra om ett ärende kräver manuell hantering eller om det automatiskt kan besvaras med ”ej berörd”.

En sådan lösning för att underlätta arbetet för ledningsägare erbjuds genom Ledningsägarmodulen. Det är en separat applikation framtagen som ett komplement till Ledningskollen.

Ledningsägarmodulen fungerar som en robot som automatiskt hämtar inkomna ärenden från Ledningskollen och matchar grävområdet mot ledningsägarens exakta placering av ledningar.

I de fall då arbetsområdet ligger nära ledningarnas lokalisering går ärendet vidare för manuell hantering. I de fall då grävområdet ligger långt från ledningarna besvaras ärendet automatiskt som ”ej berörd”.

Marginalen för vad som ska betraktas som nära kan varje ledningsägare själv ställa in.

Om Ledningsägarmodulen får ett driftsstopp, skickas ärendena direkt till ledningsägarna via Ledningskollen. Vid ett eventuellt driftstopp sorteras alltså ärendena precis som om man inte skulle ha någon Ledningsägarmodul installerad – allt inom kilometerrutan går till ledningsägaren för bedömning.

Sammanfattningsvis är syftet med Ledningsägarmodulen att:

  • Spara tid för ledningsägarna genom att automatiskt filtrera bort ointressanta ärenden.
  • Endast relevanta ärenden där arbetsområdet ligger nära ledningarna når ledningsägarna, för vidare manuell behandling.
  • Ge ledningsägarna ett verktyg att uppdatera sina intresseområden i Ledningskollen.

Notera: Ledningsägarmodulen hanterar endast intresseomården. Ärenden som berör bevakningsområden måste alltid besvaras manuellt eftersom de inte förvandlas till kilometerrutor.

Ledningsägarmodulens indata

En förutsättning för Ledningsägarmodulen är att ledningsägarnas ledningsnät finns dokumenterade i ett GIS- eller CAD-format. Ledningsägarmodulen stöder import av följande format:

  • AutoCAD DXF
  • GML
  • ESRI SHAPE
  • Mapinfo TAB

Istället för att ladda Ledningsägarmodulen med GIS- eller CAD-filer går det att integrera direkt med ledningsägarnas egna stödsystem. Kopplingen sker via ett programmerings-API som tagits fram i Ledningsägarmodulen. Se separat bilaga.

Ledningsägarmodulen kan hantera indata i följande koordinatsystem:

  • Sweref99 TM
  • RT90 2.5 Gon V
  • WGS84

Så här sker flödet i Ledningskollen

Flödet börjar i Ledningskollen med att frågaren har skickat in ett ärende, dvs ett grävområde. Ledningskollen tar emot ärendet och matchar området mot kilometerrutorna. Ledningskollen skickar sedan ärendet vidare till respektive ledningsägare som har nät i dessa km-rutor.

Ledningsägarmodulen, som är placerad hos ledningsägaren, hämtar det nya ärendet och gör nu en detaljerad analys mot ledningsägarens aktuella, exakta nätutsträckning.

Ledningsägarmodulen kontrollerar ärendet direkt mot ledningsägarens aktuella nätutsträckning.

Upptäcker modulen att ärendets arbetsområde ligger utanför de verkliga ledningarna, inklusive marginal, kvitteras det till Ledningskollen som ”ej berörd”. Ingen manuell hantering krävs.

I ett annat ärende upptäcker Ledningsägarmodulen att grävområdet tangerar en ledning och kräver manuell behandling. Ärendet skickas då vidare till ledningsägaren, som gör en manuell bedömning.

Den manuella bedömningen kan leda till att underlag skickas. Exempelvis en karta som beskriver ledningarnas placering i närheten av arbetsområdet. Åtgärden kan också bli en utsättning, dvs markering direkt på marken.

Slutligen kan den manuella bedömningen faktiskt leda till att ingen åtgärd alls behöver vidtas, ledningsägaren är ”ej berörd”.

När grävområdet tangerar en ledning skickas ärendet vidare till ledningsägaren, som t ex skickar en karta.

Uppdatering av intresseområden

Ledningsägarnas ledningsnät förändras med tiden och behöver uppdateras i Ledningskollen med jämna mellanrum.

Ledningägarens GIS-filer över ledningsnätet kan användas för att automatiskt skapa intresseområden i Ledningskollen. Filerna importeras in i Ledningsägarmodulen. Ledningsnätet omvandlas då till kilometerrutor som sedan skickas till Ledningskollen och uppdaterar databasen.

Ledningsägaren exporterar sitt ledningsnät som GIS- fil till Ledningsägarmodulen, som omvandlar det till kilometerrutor och sänder informationen till Ledningskollen.